24.01.2022

Тверда пшениця, озима спельта і олійний гарбуз для традиційного та органічного землеробства

Спектр нішевих культур від Saatbau Probstdorfer

Зміна клімату і популяризація окремих продуктів харчування стає поштовхом розширення географічних діапазонів для впровадження нових або повернення забутих з часом культур. Не так давно за цих умов українська земля прийняла кукурудзу і соняшник, а згодом і сою. А сьогодні вітчизняні аграрії вирощують нут, сочевицю, кіноа, міскантус тощо.

Австрійському виробникові насіння SAATBAU PROBSTDORFER UKRAINA нішеві культури відомі не з чуток. У своєму портфоліо компанія має великий спектр сортів ярих і озимих культур, щоб забезпечити сільгоспвиробника у будь-якому сезоні.

Трьома нішевими напрямками виробника є тверда пшениця, спельта озима та олійний гарбуз. SuperAgronom.com вирішив познайомитися з цими продуктами ближче.

Сорти твердої ярої пшениці Тамадур і Тессадур

Тверда пшениця у порівнянні з м’якою стійка до осипання та вилягання. Крім того, зерно твердої пшениці містить більше клейковини і каротиноїдів. А дієтичні та поживні властивості борошна, отриманого з такої пшениці, забезпечують йому перевагу у виробництві макарон та інших харчових галузях. Тому, попри порівняно невисоку популярність цієї культури (5-8% світового виробництва пшениці), її вирощування має значення, як і власне її сортове різноманіття. Всього у портфоліо компанії «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА» чотири сорти твердої пшениці: два озимої та два — ярої.

 

«Австрійська селекція SAATBAU PROBSTDORFER є одним із селекційних флагманів на ринку твердої пшениці», — говорять в компанії.

І на підтвердження цього пропонують сорти Тамадур та Тессадур, придатні для інтенсивного вирощування на території України від Півдня до Центрального Сходу.

Тамадур — короткостебловий сорт твердої ярої пшениці з середньораннім дозріванням. Сорт характеризується високими балами (8-9) стійкості до вилягання і осипання, а також високою толерантністю до борошнистої роси, бурої іржі, жовтої іржі, фузаріозу колосу та кореневої гнилі. Серед ознак сорту:

  • вегетаційний період — 87-89 діб;
  • висота рослин — 65-75 см;
  • маса 1000 насінин — 40,5-46,4 г;
  • вміст білка — 13,7-14,5%.

 

Особливістю сорту Тамадур є високі показники вмісту жовтого пігменту, вирівняності та озерненості колосків. Саме ці ознаки, за словами виробника, забезпечують стабільно високий урожай навіть у складних умовах. Показники урожайності сорту Тамадур в умовах України коливались від 4,6 т/га (у Київській області) до 6,5 т/га (у Кіровоградській області).

Варто відмітити, що сорт Tамадур, починаючи з 2019 року, входить до списку преміальних сортів у кооперативній маркетинговій програмі Durum Pannonikum в Австрії.

Тессадур — короткостебловий сорт твердої ярої пшениці з раннім наливом та середньораннім дозріванням. Характеризується високою продуктивністю колоса, зокрема крупним зерном та відмінними показниками виходу крупи (65%), склоподібності (90%), вмісту білка та маси 1000 насінин. А крім того, має високу толерантність до фузаріозу колоса, бурої іржі та борошнистої роси, а також високий бал (9) стійкості до вилягання і осипання. Інші ознаки сорту Тессадур включають:

 

 

«Тамадур став одним із флагманів якості твердих сортів пшениці в Австрії», — зазначили в компанії.

  • вегетаційний період — 85-90 днів;
  • висота рослин — 58-66 см.
  • маса 1000 насінин — 40-50 г;
  • вміст білка — 14,5-15,8%.

Показники урожайності сорту Тессадур цього року в Україні були наступними: від 4,8 т/га (у Волинській області) до 6,3 т/га у Кіровоградській. Середні результати врожайності за сортами, отримані в Україні цього року, становлять 3 т/га у Київській області (в господарстві «Добробут-10») та 5,5 т/га у Миколаївській (в «Деметра-2»).

Рекомендації по удобренню сортів твердої пшениці Saatbau PROBSTDORFER

«Урожай та якість зерна знаходяться у прямій залежності не лише від вибору сорту та ґрунтово-кліматичних умов, а й від технології вирощування», — відмічають в компанії.

Дослідженнями компанії «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА» було підтверджено, найважливішою умовою отримання високих врожаїв зерна твердої ярої пшениці є забезпеченість рослин азотним харчуванням протягом вегетації. А тому виробником були визначені рекомендовані середні дози добрив для сортів Тамадур і Тессадур на рівні N 30-60, Р 30-45, К 30-45, які забезпечують підвищення врожаю на 9-28%. У той час, як мінімальні дози добрив (N 30-45, Р 30, К 30) спрямовані на ефективне використання ресурсів вологи та потенціалу культури.

Висівати сорти Тамадур і Тессадур виробник рекомендує з нормою 4,5-5,0 млн. насінин/га за температури ґрунту в межах 8-10°С.

Спельта озима Аттергауер Дінкель

Дещо інша ситуація склалася в Україні та попри це культура цікава вітчизняним виробникам. Зокрема на Житомирщині  та Харівщині цьогоріч були закладені перші товарні посіви сорту селекції SAATBAU PROBSTDORFER UKRAINA у господарствах ТОВ «Галекс Агро», ПСП «Україна», ТОВ «Артемівські зорі». Чим же цікава спельта для українського аграрія?

«Коли йдеться про спельту, багато хто уявляє конкретну картину: виражена довжина рослини, довге колосся без остюків та дещо червоний колір під час достигання. Цей «характерний» образ спельти відображає лише одну з частин її багатогранності. Причиною цього, ймовірно, є значне зменшення вирощування спельти за останнє століття. При цьому органічна спельта залишається третьою за важливістю озимою культурою після пшениці та тритикале. Її загальна площа збільшилась на 30% і, зокрема, в Австрії становила 12,7 тис. га в 2020 році», — відмічають в «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА».

 

 

«Спельта може стати альтернативою у регіонах, де пшениця формує невисокі врожаї. Але для цього технологія вирощування органічної спельти має відповідати ринковим вимогам, щоб ціна лишилась привабливою. «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА» має що запропонувати органічним господарствам для досягнення цієї мети», — наголошує виробник.

Серед переваг у вирощуванні культури в компанії визначають і вартість тонни насіння органічної спельти, яка на сьогодні складає 600-700 $/т.

У своєму портфоліо виробник має високопродуктивний сорт озимої спельти Аттергауер Дінкель. Саме він оселився на полях українських підприємств цьогоріч. Це середньорослий сорт (висота рослин — 122-163 см), який позиціонується виробником як «генетично чистий», тобто без схрещування з пшеницею. Має тривалість вегетаційного періоду до 270 діб та відмінну зимостійкість (8 балів). Вміст білку у Аттергауер Дінкель 13,9-21,0%, клейковини — 28-39%, маса 1000 колосків — 110-128 г. Крім цього, сорт характеризується високою стійкістю (8-9 балів) до вилягання, осипання, вимерзання та посухи, а також до хвороб.

Спельта озима Аттергауер Дінкель

«Спельта, як правило, чутлива до ураження жовтою іржею, але Аттергауер Дінкель вирізняється від конкурентних сортів високою толерантністю до хвороб», — додають в «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА».

Серед морфологічних особливостей Аттергауер Дінкель — висока здатність до кущення та добре розвинута коренева система, що забезпечує сорту стабільність врожаю навіть на  ділянках з низькою родючістю та у випадку сівби після не оптимальних попередників. Так зокрема, за органічної технології вирощування показники врожайності сорту були на рівні від 3,5 до 6,5 т/га. За інтенсивної — 6-9 т/га.

Випробування в Україні сорт Аттергауер Дінкель пройшов протягом 2018-2020 рр. в 14 областях. За ці роки його урожайність коливалася від 4,2 до 8,7 т/га залежно від регіону, а середній показник склав 5,5 т/га. Щодо районування в «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА» бачать майбутнє сорту у степових і лісостепових регіонах України.

Елементи технології вирощування спельти озимої Аттергауер Дінкель

Органічна спельта є досить простою у вирощуванні і не потребує високих затрат. Виробник рекомендує проводити сівбу навіть на найпридатніших ділянках у термін з 10 до 20 жовтня, щоб до зимівлі встиг сформуватися один вузол кущення.

«За більш ранньої сівби необхідно контролювати хвороби. Щодо норми висіву, то для родючих ґрунтів та після оптимального попередника потрібно висіяти 110-130 колосків/м². За пізніх термінів або у разі, якщо попередником була культура зі швидким стартовим ростом, норму потрібно збільшити до 140-150 колосків/м². Необхідно врахувати, що насіння в колосках слід висівати дещо глибше, на глибину 3-5 см», — рекомендують в компанії.

Висівати насіння Аттергауер Дінкель в «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА» пропонують в колосках, оскільки його підготували до висіву сучасними вакуумними сівалками. А враховуючи, що оболонка виконує захисну функцію зернівки, ризик перенесення інфекції сажкових хвороб з насінням в колосках є набагато нижчим. Це підтверджено дослідженнями Інституту ґрунтознавства у Австрії та Баварії.

Залежно від ваги 1000 колосків, норма висіву сорту Аттенгауер Дінкель становить від 170 до 200 кг/га

Голонасінний олійний гарбуз Беппо

«Оскільки ніша вирощування олійного голонасінного гарбуза в Україні є малорозвиненою, а ринок збуту насіння шалений, зацікавленість українських аграріїв до культури зростає. Майже 99% усього об’єму голонасінного гарбуза, вирощеного тут експортується до країн ЄС: до Австрії, Польщі, Німеччині. Гарбузова олія має попит як для споживання, так і для використання у медицині та кондитерській промисловості у виготовленні різноманітних солодощів. А ціна на голонасінне насіння гарбузів в 1,5 рази вища, ніж на звичайне», — аргументують в «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА».

Голонасінний гарбуз з’явився на початку минулого століття в Австрії. Випадковий «постріл» рецесивного гена, який проявляється у відсутності луски, що покриває насіння, зацікавив місцевих селекціонерів, а згодом їх колег з інших країн. Не випадково компанія SAATBAU PROBSTDORFER UKRAINE в сегменті олійних культур демонструє власний гібрид Беппо.

«Не поступаючись урожайністю і якістю сортам із пізнішим терміном дозрівання, Беппо дозріває набагато раніше, що дозволяє раціональніше використовувати потужності для очищення та сушіння гарбузового насіння. А крім того, раніше зібрати культуру і таким чином вберегти продукцію від ранніх осінніх приморозків, які негативно впливають на якість насіння та ускладнюють процес збирання», — запевняють в «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА».

Беппо — ранньостиглий гібрид голонасінного олійного гарбуза з вегетаційним періодом 115-120 діб, потенціалом врожайності насіння 0,6-0,9 т/га та вмістом олії в зерні 37-44%. Вихід олії з 2,4 кг насіння в середньому становить 1 л. Серед особливостей гібрида Беппо, яку відмічає виробник, — достигання на 20-25 діб раніше, ніж у інших сортів-еталонів австрійської селекції, та висока маса 1000 насінин (220-280 г). Крім того, гібрид відзначається високою (8 балів) стійкістю до посухи і хвороб.

В Україні гібрид Беппо вирощується вже не перший рік як за інтенсивної технології з використанням добрив та засобів захисту, так і за органічної в Хмельницькій, Тернопільській, Київській та Харківській областях. За роки випробувань Беппо підтвердив заявлені виробником показники. За період 2018-2020 рр., урожайність олійного гарбуза Беппо становила від 0,6 до 1,0 т/га сухого насіння. Цьогорічний результат був отриманий наприкінці вересня в холдинзі «Епіцентр Агро» на рівні 0,6 т/га і то за умови засміченості поля лободою та падалицею соняшника.

Гарбуз олійний Беппо виробник рекомендує вирощувати практично в усіх регіонах України, навіть у південній частині.

Рекомендації щодо вирощування та удобрення олійного гарбуза Беппо

Для створення оптимальних умов для росту і розвитку гарбуза олійного Беппо виробник рекомендує проводити глибоку оранку на 27-30 см або безвідвальний глибокий плоскорізний обробіток для попередження дефляції ґрунту. Сівбу проводити за оптимальної температури ґрунту +10…+12°С та рекомендованої густоти 18 тис. зерен/га на глибину 3-4 см.

Для отримання планової врожайності гарбузів на рівні 0,6-0,8 т/га виробник рекомендує внесення основних поживних елементів у кількостях: N 60-80 кг/га, P 50, K 180. Позитивний вплив буде мати внесення органічних добрив під осінній обробіток.

«Оскільки на ранніх стадіях гарбуз найбільше потребує забезпечення елементами живлення, то краще використовувати добрива швидкої дії. Інгібіторів нітрифікації уникати. За міжряддя від 70 до 140 см достатньо підживлення в міжряддя або в рядок. За міжряддя від 210 см доречним буде поверхневе внесення добрив. У міжряддях 140 см можна комбінувати два варіанти», — рекомендує виробник.