26.07.2023

Озимий ріпак SAATBAU PROBSTDORFER: генетика, що працює на Ваш успіх

У всьому світі зростає цікавість до вирощування ріпаку. Цього сезону реальний попит на насіння становитиме майже 16,9 млн тонн, з яких приблизно 8,9 млн тонн, за прогнозами, спрямує на світовий ринок Канада. Українські ж аграрії, як очікується, зберуть орієнтовно 3,15 млн тонн — на 10% менше, ніж торік. Експорт, на якому тримається вітчизняна аграрна галузь, зменшиться майже на 17%, однак, Україна залишиться у трійці лідерів-експортерів товару із показником 2,845 млн тонн. Попередні дані свідчать про те, що ріпак був і залишається однією із найприбутковіших культур, забезпечуючи ранні фінансові надходження. Попри усі труднощі, сільгоспвиробники відвели під урожай у 2023 році 998,9 тис. га, частково переорієнтувавшись із озимої пшениці та ячменю на озимий ріпак. На часі — питання можливості експортувати продукцію, але аж ніяк не менше — її конкурентоздатність, а, отже — рівень рентабельності. Урожайність олійної, підрахували експерти ринку, обернено пропорційна її собівартості. Тобто, максимальний урожай означає для фермера — найменші витрати на тонну ріпаку, а зі зменшенням обсягу зерна, зібраного з гектара, його собівартість, навпаки, зростає. То ж далі йтиметься про те, як досягти найвищої ефективності вирощування цієї вигідної культури та отримати максимальний прибуток.

Стійкість гібриду Граф до фомозу — мінімум втрат рослин

За правильної технології та сприятливих умов перезимівлі українські аграрії мають можливість отримати до 5 т/га врожаю, а це, враховуючи ціну, таки досить приваблива перспектива. Для отримання гарантовано високого урожаю ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА радить звернути увагу на кілька основних акцентів на різних етапах вирощування. Окрім загальних технологічних складових, про які знає кожен агроном, науковці та практики зауважують на окремих деталях, котрі допоможуть сільгоспвиробникам зібрати найбільше якісного насіння озимого ріпаку.

NB: Одна із основних складових прибутковості культури — вибір сорту чи гібриду із високим потенціалом урожайності, в який селекціонери заклали адаптивність до температурних коливань, здатність формувати сильну рослину до холодів і входити в зиму оптимально розвиненою, стійкість до несприятливих погодних умов під час вегетації та збирання, основних хвороб та шкідників.

Добра генетика насіння — перший помічник аграрія — в цьому переконалися українські фермери, особливо — минулого року, коли добрива значно подорожчали, норми внесення довелося скоротити до доступного мінімуму, а посіви виглядають доглянутими, тішать перспективою отримання хорошого урожаю. Саме тому Івану Карпілову, керівнику ФГ «БЕРРІ», що на Тернопільщині, до вподоби гібриди озимого ріпаку cелекції SAATBAU PROBSTDORFER. Вони надійні, високопродуктивні, відповідають заявленим параметрам, а головне — пластичні до різних умов вирощування.

— За два роки вирощування гібридів SAATBAU LINZ eGen Граф та Кларус ми побачили, що вони не вимагають найдорожчих препаратів і найвищих норм їх внесення, а, навпаки, за мінімального живлення дають дуже позитивний результат, — ділиться спостереженнями Іван Карпілов. — Минулої весни, коли добрив було дуже мало, ми змогли внести до 50 кг азоту в д.р./га, сульфат амонію і трошки карбаміду — і зібрали по 30 ц/га. Були задоволені, особливо гібридом Граф, котрий повністю виправдав очікування, ще й з лишком.

Зважаючи на характеристики гібриду, інакше і бути не могло: його стійкість до хвороб та стресових факторів автори оцінили дуже високо, зокрема, до фомозу — у 9 балів, а це мінімізує ризики втрат рослин, зберігаючи потенціал урожаю. Гібриду Граф властива також низька здатність до ураження пероноспорозом, вилягання рослин та розтріскування стручків — по 8 балів, альтернаріозу та склеротиніозу — по 7. Зважаючи на його максимальну урожайність — 6,5 т/га, у ФГ «БЕРРІ» з об’єктивних причин «недоотримали» більш як половину потенційного урожаю і отримали прибуток. Має значення також той факт, що насіння гібриду Граф містить 45,5-48,7% олії. Можна тільки уявити, якої рентабельності вдалося досягти господарствам України, на чиїх полях зібрали понад 47 ц/га такого ріпаку — у перерахунку на стандартну вологість.

Загалом, аналітики зазначають, що прибутковість озимого ріпаку може коливатися в межах 80-200%.

 

Іван Карпілов, керівник ФГ «БЕРРІ»: За два роки вирощування гібридів SAATBAU PROBSTDORFER Граф та Кларус ми побачили, що вони не вимагають найдорожчих препаратів і найвищих норм їх внесення, а, навпаки, за мінімального живлення дають дуже позитивний результат.

Враховуючи досвід минулого року, нинішні посіви озимого ріпаку фермер Іван Карпілов доглядав дещо інтенсивніше — із розрахунком отримати на третину вищий урожай.

— Восени сіяли з міндобривами, цього року внесли 270 кг КАС, 40,5 кг сірчаних добрив (15% від кількості  КАС), двічі обробили інсектицидом, один раз — фунгіцидом, провели дві регуляції росту — восени й навесні. Плануємо ще зробити інсектицидну та фунгіцидну обробки і, думаю, того вистачить, — порівняно з минулим роком, зауважує фермер, завдяки якіснішому догляду розвиток рослин покращився удвічі. — Сіяли, до речі, сівалкою точного висіву із  шириною міжряддя 35 см. Щодо урожайності, — впевнений господар, — зберемо по 4, або й більше, тонни з гектара, якщо погода дозволить. Економічний ефект одержимо у будь-якому випадку.

Гібрид Граф показує чудовий результат, бо селекціонери подбали про його потужну генетику, а фермер із широкого пулу пропозицій на ринку обрав продукт, котрий оптимально підходить для ґрунтів, які обробляє. Що не господарство — то унікальні земельні, матеріальні та фінансові ресурси, тому у кожному випадку гібрид підбирають, як кажуть, під себе. Це не є проблемою, адже ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА пропонує лінійку озимого ріпаку, до якої входять сорт та гібриди, що підходять для різних ґрунтово-кліматичних умов.

Акценти, які мають ключове значення

Як не втратити можливості, закладені науковцями у насінину? Одне із найперших правил сівби — дбати про вологу. Ріпакова насінина — дрібна, для швидкого рівномірного проростання вона потребує достатньо ущільненого ґрунту з капілярним надходженням води. Якісно з цим справляються, застосовуючи технологію точного посіву (частково в поєднанні з нульовим обробітком ґрунту Strip till), котра впродовж останніх років набуває значного поширення. Однак багато виробників отримують найкращий результат, практикуючи традиційну технологію висіву. У такому випадку для основного обробітку використовують оранку на глибину 22-25 см чи дискування дискаторами або важкими дисковими боронами на 20-22 см.

Як сіяти, щоб зібрати найкращий урожай — теж питання не з простих.

— Чим менша норма висіву насіння, тим сильніше розвивається рослина. Широке міжряддя призводить до сильного розгалуження рослин ріпаку і тим самим до тривалішого періоду цвітіння внаслідок більшої кількості бічних пагонів. То ж і дозрівання посіву відбувається нерівномірно, а це передбачає пізніший час збирання врожаю, а також очікування повного дозрівання ріпаку, щоб уникнути втрат через недозрілі стручки, — розповідає Альберт Мюльнер, консультант з питань вирощування ріпаку, зернових, кукурудзи  Saatbau Linz eGen. — З цієї причини норму висіву за використання технології точного посіву не варто сильно зменшувати: середня норма висіву, що знаходиться в межах 10–20% нижче від норми висіву при звичайному рядковому способі, приносить найкращі результати. Таким чином посіви мають кращу компенсаційну здатність, ніж за дуже зниженої норми висіву, яка під впливом цих обставин зменшує врожайність. Разом з тим густота посіву 40–45 насінин / м² за застосування технології точного висіву та 50 насінин/м² за звичайного рядкового способу посіву сприяє рівномірному дозріванню посівів та полегшеному збиранню врожаю.

На перших етапах вирощування ріпаку важливо врахувати:

— потреба озимого ріпаку в азоті становить 50 кг діючої речовини на тонну очікуваного врожаю;

— азот та сірка у рослині виконують функцію невід’ємних структурних елементів білків, норма  внесення сірки повинна становити приблизно четверту частину від норми азотних добрив;

— бор і молібден також впливають на утворення і фертильність пилкових зерен, тому дефіцит може викликати порушення запліднення;

— бор є незамінним структурним елементом більшості нуклеїнових кислот і рослинних гормонів, тому від дефіциту бору найбільше потерпають наймолодші частини рослин, особливо уражається точка росту;

— бор може зв’язуватися в ґрунті, насамперед, за посушливих умов або високих показників рівня рН, тому краще вносити його одноразово восени в кількості 150 г/га і навесні від одного до двох разів разом з інсектицидами у кількості 150-300 г/га;

— заплановане на весну позакореневе підживлення молібденом слід провести до того, як ріпак засвоїть більшу кількість нітратного азоту;

— із середини лютого-початку березня, але не пізніше настання перших сонячних днів з температурами 10 °C і вище, важливо не пропустити появи великого ріпакового та плямистого капустяного прихованохоботників;

— фізіологічному в’яненню  бутонів і пошкодженню пізніми заморозками можна запобігти шляхом оптимального забезпечення поживними елементами (N, S, K, B, Mg і Mo) та своєчасним контролем шкідників;

— застосування відповідних фунгіцидів з росторегулюючою дією (одноразово або в кілька заходів залежно від запасу вологи в ґрунті) у комбінації з інсектицидним захистом захищає посіви як від фомозу, так і від вилягання.

Для озимого ріпаку SAATBAU PROBSTDORFER характерні високі показники урожайності та вмісту олії, стійкість до стресів, шкідників та хвороб, швидкий стартовий ріст, відсутність ризиків вилягання, адаптивність до складних умов вирощування та ще багато важливих показників, що полегшують непросте завдання українських аграріїв максимально ефективно використовувати наявні матеріальні та фінансові ресурси, дефіцитні у нинішніх умовах. Гібриди озимого ріпаку Астана, Граф, Кларус, Мемфіс та сорт Берні ніби створені для того, щоб навіть мінімальні інвестиції у їх вирощування приносили фермерам максимальний прибуток.

Гібрид Кларус показав виняткову стійкість до хвороб

Важливо — закласти основу, тому навіть зараз, у ці два особливо скрутні 2022 та 2023 роки, обираючи продуктивне насіння, українські аграрії намагаються максимально дотримуватися балансу у живленні та захисті культур, щоб дати рослинам усе необхідне.

— Виходьте у поле і дивіться, чого воно потребує — радить агроекспертка Галина Дзяб’як, власниця дистрибуційної компанії  «Мульти-Агро-Ком». —  Не завжди потрібна суперінтенсивна технологія. Часто достатньо базової, що включає найважливіші моменти й не використовує найдорожчі продукти, але завдяки потужній генетиці гібриду фермер отримає хороший результат. Індивідуальний підхід до кожного поля дає свій ефект. До прикладу, у ФГ «Ярмола» на Львівщині значні площі відвели під гібрид Кларус, котрий себе прекрасно зарекомендував. Що для нас дуже важливо? — запитує і відразу ж відповідає Галина Дзяб’як, котра надає підприємству консультаційну підтримку, — швидкий стартовий ріст, дружні сходи, якісна перезимівля, добре відновлення вегетації, потужний розвиток рослин і на всіх етапах вирощування — здоров’я посівів.

Гарний вигляд рослин — наслідок поєднання кількох факторів: хороший гібрид, якісні добрива, ґрунтові гербіциди з прилипачем, контроль шкідників та хвороб.

Оскільки попередником була пшениця, восени на поле внесли грамініциди. Забезпечення ростових процесів та формування урожаю відбувається завдяки бору, то ж додали і його — із розрахунку 150 г бору в доступних формах на гектар для формування 1 тонни товарного насіння. Щоб захистити від комплексу захворювань, обробили сходи системним фунгіцидом із рістрегулюючими властивостями — позаяк було достатньо тепло, одна регуляція дала оптимальний результат. Ріпак увійшов у зиму в фазі 8-10 листочків — ідеально для перезимівлі.

— У фазі 3-5 листочків, хоча ріпак виглядав дуже гарно, було проведено регуляцію росту,  котра сприяє не тільки підвищенню холодостійкості рослин, а й додатковому накопиченню цукрів. За рахунок цього наші посіви дуже гарно перезимували, — ділиться деталями Галина Дзяб’як. — По мерзлоталому ґрунту ми вносили карбамід в нормі 150 кг/га і сульфат амонію в нормі 120 кг/га. Останніми роками до схеми внесення добрив включаємо азотне живлення як в амонійній (NH4), так і в амідній (NH2) формі, даємо сірку — всі знають, що ріпак її любить. То ж відновлення вегетації відбулося дуже швидко, і це дуже добре, адже у такому випадку немає потреби навесні працювати гербіцидами.

Під час відновлення весняної вегетації посіви отримали ще одне підживлення аміачною селітрою в нормі 100 кг/га, у фазі галуження відбулася повторна регуляція росту, обробка інсектицидом, який має системні та контактні властивості, а бор із NPK покращили розвиток кореневої системи. Під час обробок на етапі цвітіння важливо надавати перевагу продуктам, безпечним для бджіл, – зауважує агроекспертка.

— У середині цвітіння провели фунгіцидний та інсектицидний захист, додали 0,5 л бору/га, для того, щоб захистити ріпак від склеротинії та фомозу. Маємо здорові якісні посіви, але однаково на останніх етапах потрібно відслідковувати, щоб тут не заселився прихованохоботник чи ріпаковий комарик… Всупереч надскладним погодним умовам, коли ще в середині квітня падав сніг, 10-15 травня спостерігалися зворотні приморозки, гібрид Кларус показав виняткову стійкість до хвороб: з кожної квіточки утворений абсолютно виповнений стручок і ми маємо великі сподівання, що тут все буде добре. Наш прогноз — більш як 4 т/га.

Галина Дзяб’як: Всупереч надскладним погодним умовам гібрид Кларус показав виняткову стійкість до хвороб: з кожної квіточки утворений абсолютно виповнений стручок і ми маємо великі сподівання на чудовий урожай!

Належний догляд та генетична резистентність

В умовах України гібрид Кларус перевершив навіть очікуваний селекціонерами потенціал. Попри зазначений виробником рівень урожайності у 65 ц/га, у 2021 році на Хмельниччині  (Красилівський район) аграрії зібрали 65,9 ц/га. Урожай–2022 (критичне постачання добрив та пально-мастильних матеріалів) дещо менший — в середньому 39 ц/га, хоча у тій же Хмельницькій області (у Летичівському районі) урожайність становила 50,5 ц/га.

Належний догляд та генетична резистентність гібриду до стресів, шкідників та хвороб дозволяє значно краще нівелювати ризики у вирощуванні озимого ріпаку і отримати максимальну урожайність. Але недарма в Україні кажуть: не той урожай, що на полі, а той, що в коморі. Зібрати геть все до зернинки, очевидно, не вдасться, адже ріпак — багаторівнева культура, насіння якої достигає поступово, починаючи з верхніх ярусів до нижніх. Тому агроексперти багато працювали, експериментували, щоб дослідити, яка стратегія жнив щодо озимого ріпаку найбільш продуктивна, і готові запропонувати оптимальні, на їх думку, варіанти.

 

Пізніші терміни збирання — повніша комора

Велике значення для обсягів намолоту має і… час збирання. Якщо через нерівномірне дозрівання ріпаку чекати повного достигання так званих гумових стручків на нижніх ярусах,  то перестиглі стручки нагорі можуть тріскатися й осипатися, а це очевидні втрати. Окрім того, чимало господарів звикли збирати спершу ріпак, а потім — пшеницю, щоб, з одного боку, жнивні періоди не накладалися, з іншого — не настали дощі, а з ними — значні збитки.  Звичайно, бурі, град чи зливові дощі можуть зашкодити урожаю, а нині, в умовах війни — ще й інші форс-мажорні обставини, однак за нормальних погодних умов, переконані експерти, завдяки пізньому початку збирання врожаю можна досягти чималого зростання врожайності та якості товару. Як це працює?

“Для того, щоб максимум тендітного насіння ріпаку потрапив до бункера, важливо збирати його з обов’язковим використанням подовженого ріпакового столу жатки, за відносно невеликої інтенсивності обертання мотовила та якомога більшої швидкості руху комбайну”, – радять агроконсультанти.

 

Як щодо вигоди?

У ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА запропонували прості підрахунки: якщо одна рослина ріпаку закладає в середньому приблизно 200 стручків, то фактична кількість розкритих стручків коливається від 2 до 4, що означає втрату 1000–2000 зерен/м2. Враховуючи низьку масу тисячі насінин цих стручків порівняно зі стручками на нижчих поверхах рослини, такі втрати становитимуть максимум 1,5%, або 40–60 кг/га за урожайності 4 т/га. На нижчих ярусах рослини сконцентрована більша частина врожаю і у разі наявності значної кількості недостиглих стручків недобір насіння сильніше вдарить по кишені господаря. До прикладу, 5–10 невимолочених стручків на одну рослину (знову ж враховуючи в середньому 200 стручків на рослину) конвертуються у 2,5–5% втрат і через високу вагу тисячі насінин у цих стручках коштуватимуть мінімум 3-6% врожаю, тобто, у 2-4 рази більше, ніж насіння із перестояних стручків.

Досліди щодо часу збирання врожаю ріпаку, проведені у 2016, 2017 та 2019 роках на базі підприємства у Бургенланді (власник Крістіан Артнер, Дойчкройц), лише підтвердили: за рахунок того, що фермер дає рослині ріпаку шанс на повноцінне дозрівання, сповна розкривається його потенціал урожайності та олійності.

Дайте Вашому ріпакові достатньо часу, щоб сформувати найбільший врожай, а селекція SAATBAU PROBSTDORFER не підведе навіть у складних умовах.