16.07.2021

Ключ до врожайності озимих культур – відмінна селекція

Кліматичні зміни не дозволяють агровиробникам працювати за сталою схемою: кожен рік новий виклик. І потрібно розуміти: на що робити ставку — на агротехнології, насіння чи техніку?...

Проте є аграрії, які попри непрості умови, досягають неймовірних врожаїв.

Так, ми нещодавно дізнались, що в непростому 2020 році у Вінницькій області, Калинівському районі сорт озимого ячменю ХАННЕЛОРЕ компанії «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА» показав рекордну урожайність — 117 ц/га. Тому вирішили проінспектувати, як перезимували та відновили вегетацію озимі культури селекції SAATBAU PROBSTDORFER на Вінниччині, аби дізнатись у чому ж секрет: в особливій вінницькій землі, чи все-таки в селекції?

Бути конкурентним на ринку сьогодні, особливо невеликим виробникам, — непросто. Адже часто вони навіть не мають змоги придбати якісне насіння. На Вінниччині фермери-одноосібники із села Вахнівка, що у Липовецькому районі, знайшли вихід із ситуації: самоорганізувались у спілку. Разом і насіння якісне легше придбати, і партії для продажу вирощеного сформувати.

 

Фермери-одноосібники діляться враженнями про вирощування пшениці селекції SAATBAU PROBSTDORFER

«Насіння компанії «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА» дає змогу прогнозувати та гарантує те, що в мінус ми не підемо»,- Задворний Ю.С., директор ПП "Задворний"

— У 2006 році, коли відбулось розпаювання колгоспу: ми отримали паї — ділянки вийшли розмірами по 5-10 гектарів. Як в когось в сім’ї було 5-6 осіб, які працювали у колгоспах, то у них вийшло більше площі. І так ми почали працювати на своїй землі й організувались у спілку одноосібників, — розповідає Юрій Задворний, приватний підприємець із села Вахнівка, що у Липовецькому районі на Вінниччині.

На сьогодні у так званій спілці перебувають і малі одноосібники, і невеликі фермери, що обробляють і 150 гектарів. Загалом у самоорганізованій спілці мають в обробітку понад 2000 гектарів землі. Головною перевагою такого об’єднання стала можливість формування товарних партій при закупівлі насіння, добрив та засобів захисту рослин.

Вахнівські одноосібники загалом вирощують дев’ять сортів озимої пшениці селекції SAATBAU PROBSTDORFER

Австрійська селекція SAATBAU PROBSTDORFER - це якість, підтерджена високим показниками врожайності

Вперше минулого року випробували сорти озимого ячменю  ярий ПАУЛА та середньостиглий озимий  АРКАНДА.

NB: До слова, сорт АРКАНДА сформував урожайність 60 ц/га, що у минулорічних непростих умовах  можна вважати рекордним врожаєм!

 

 

 

Зліва направо: Віктор Ліщенко, голова ФГ “Вільшанка”, Роман Задворний, агроном ПП “Задворний”, Олена Штановська, директор з маркетингу компанії “ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА”, Юрій Задворний, директор ПП “Задворний”, а також його старший син  Юрій

Забули слово "фураж" з сортами селекції SAATBAU PROBSTDPORFER

— Крупа вийшла відмінна. Нам вже на переробці сказали: сійте горох, цей же ячмінь, пшеницю. Усе насіння беремо селекції SAATBAU PROBSTDORFER. Ми відколи почали брати насіння австрійської селекції, то й товарні партії зерна здаємо тільки 2-3 клас. Про фураж — ми вже забулися. Коли ми здавали зерно на млин, там нам провели аналіз і сказали, що у нас дуже висока якість зерна і забрали «з руками» нашу продукцію, тоді ми стали цікавитись, чи можна продати її дорожче, як більш якісну, — наголошують фермери.

Дослідження ґрунтів, посівного матеріалу та вирощеного зерна  це ті інструменти, без яких складно оцінити ситуацію та спрогнозувати рентабельність. Коли до вахнівських одноосібників долучився молодший син Юрія Задворного  Роман, який за освітою агроном, то усі показники почали ретельно контролювати.

Фермери-одноосібники діляться враженнями про вирощування пшениці селекції SAATBAU PROBSTDORFER

Вахнівські одноосібники висівають на своїх полях і сою селекції SAATABU PROBSTDORFER

— У 2019 році ми почали робити аналізи зерна на схожість, зокрема, в лабораторії Інституту кормів. Ми туди на дослідження віддавали усе насіння, яке отримували від ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА. І от що цікаво, аналізи засвідчили повну відповідність до етикеток: 97-98% схожість, енергія проростання десь 95%, і ми звичайно бачимо це фактично, по посіву. Ми були вражені, бо зазвичай в Україні такого не буває, — розповідає агроном.

Сою також висівають тільки австрійської селекції  сорти ЛІССАБОН, КОРДОБА, СІГАЛІЯ. Це все ранньостиглі сорти, які достигають впродовж 110 днів. А цього року будуть випробовувати новий ультраранній сорт сої АДЕССА,  який достигає за 80-85 днів. Це є додатково перевагою, що дозволяє встигнути зі сівбою озимини.

— Минулого року на сою суттєво повпливала посуха. Врожаїв високих ми не отримали, але й в збитках не були. Що нам подобається, які б не були умови, насіння компанії «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА» дає змогу прогнозувати та гарантує те, що в мінус ми не підемо, — зазначає Роман Задворний

Cорти сої селекції SAATBAU PROBSTDORFER, які вирощують вахнівські одноосібники:  ЛІССАБОН, КОРДОБА, СІГАЛІЯ.