10.06.2021

СОЯ З АВСТРІЇ – ВІД НІШЕВОЇ КУЛЬТУРИ ДО ГОЛОВНОЇ

За останні 10 років виробництво сої в Австрії більше ніж подвоїлося. Третину обсягів цієї культури вирощують за критеріями органічного землеробства....

Крістіне Зайлер-Ґанґль,
розвиток продуктів, Saatbau Lebensmittel (Австрія)

Майже половину австрійських соєвих бобів переробляють на тофу, соєві напої, спеціальне борошно та пластівці на експорт. Переробники сої отримують прибуток, оскільки попит на їхню продукцію зростає через відмову людей від м’яса у своєму раціоні харчуванні. Загалом очікується, що цей тренд призупиниться. Останніми роками соя перетворилася з нішевої в дуже привабливу культуру сівозміни. За офіційною статистикою, нині вона із загальною площею під посівами більше 69 тис. га посідає 4 місце після кукурудзи, пшениці та ячменю. На третині соєвих угідь австрійські фермери працюють за критеріями органічного землеробства – це найвищий показник у Європі. Торік в Австрії зібрали понад 215 тис. т соєвих бобів – це один із найбільших показників за історію вирощування культури. Наразі урожайність австрійської сої вдвічі більша за ріпак. Соняшник, горох і боби звичайні також не можуть позмагатися з соєвими бобами за звання найважливішої альтернативної культури в Австрії.

Вирощування австрійської сої має багато переваг

Вирощування австрійської сої має багато переваг

Зростаючий попит з боку харчової та продовольчої промисловості, а також підвищення уваги громадськості до теми сталого виробництва і збільшення виробництва регіональних продуктів форсують інтереси з локального виробництва сої. Компанія Saatbau Linz бачить у цьому потенціал, спроектований на 100 тис. га посівних площ із урожайністю до 350 тис. т/рік аж до 2030 року. Цей позитивний розвиток, з одного боку, допоможе отримати додаткові можливості виробництва й додану вартість австрійським фермерам, а з другого – зменшити залежність від імпорту білкових кормів. Вирощені в Австрії соєві боби показують значно кращий екологічний баланс, аніж соя з Бразилії або Аргентини, яку часто вирощують на розчищених ґрунтах вологих тропічних лісів. І на противагу іншим країнам соєві боби з Австрії з давніх-давен вирощують виключно без ГМО – вирішальний аргумент для збуту соєвих продуктів та кормових засобів.
Соя з Австрії наразі у тренді
Рослинні альтернативи харчування отримують останніми роками дедалі більшу прихильність на противагу продуктам тваринного походження. Вегетаріанські й веганські течії харчування набули широкого поширення у нашому суспільстві. Постійно зростаюча кількість флекситаріанців (флекситаріанство – переважно рослинна дієта, що допускає вживання тваринної їжі – ред.) також отримує дедалі більше задоволення від вживання.