07.06.2021

CИЛЬНА ПШЕНИЦЯ АУРЕЛІУС – НА ВАГУ ЗОЛОТА

АУРЕЛІУС – один із найвідоміших сортів сильної пшениці в Центральній Європі.

Сорт озимої пшениці АУРЕЛІУС характеризується насамперед середньораннім наливом. Великою перевагою сорту також  є висока толерантність до борошнистої роси, бурої та жовтої іржі. АУРЕЛІУС має подовжений постфлоральний період і тому належить до середньораннього типу стиглості. За показниками врожайності й якості зерна він тримає лідерство серед австрійських сортів сильної пшениці. Тривала фаза наливання зерна АУРЕЛІУСА дає змогу сформувати добре виповнені зернини з дуже високою натурною вагою. Завдяки надзвичайно високому загальному виходу борошна сорт належить до цінних сортів у борошномельній промисловості.

Ідеальна пшениця для експорту
З часу вступу Австрії до ЄС, а це понад 20 роківтому, значну частину австрійської цінної пше-ниці постачають до Італії. За кількістю – це більша частина врожаю пшениці з Австрії, тому основною вимогою є гомогенна якість продукції та високі показники альвеограми.
Італійські млини використовують альвеограму для комплексного дослідження якості зерна й борошна. За допомогою альвеограми можна визначити: енергію та хлібопекарські властивості борошна, його ВПС (водопоглинальну здатність),еластичність і пружність тіста. За всіма трьома окремими параметрами альвеограми (співвідношення P/L, індекси W, G) АУРЕЛІУСУ зараховано бали «відмінно».
Оскільки Італія межує з Австрією, то останній вигідно експортувати свою продукцію туди, утім, останнім часом кількість завезеної сильної пшениці зростає також із Німеччини та Угорщини.Тож такий сорт, як АУРЕЛІУС може зробити позитивний внесок у те, щоб відірватися від конкурентів за своєю якістю.

У попиті енергія тіста

Між тим, значна частина споживаних в Австрії хлібобулочних виробів у виробничому процесіпроходить фазу глибокої заморозки. Вироби зтіста (попередньо підготовлені) випікають до готовності переважно вже у кінцевому місці продажу. Ця технологія виробництва потребує принципово сильного навантаження на реологію абоензиматику тіста, оскільки через фазу глибокого заморожування суттєво послаблюється процес бродіння дріжджів. Тому в обговореннях з представниками хлібопекарської галузі часто енергіютіста за екстензографом називають як вимогу до пшениці для виготовлення замороженого тіста. Це дає можливість за зазначених складнощах у виробничому процесі досягти бажаної якості випічки без надлишкового додавання допоміжних хімічних речовин.

АУРЕЛІУСУ присвоєно 9 балів (найвища оцінка)за енергією тіста, оскільки в дослідженнях із визначення відмінності, однорідності й стабільності він суттєво перевершив усі подібн і порівнюванісорти за цим показником. При цьому АУРЕЛІУС показав як надзвичайну еластичність (важлива для тіста, яке має бути м’яким та піддатливим), такі високу опірність тіста до розтягування (важлива під час механічного навантаження за інтенсивного перемішування під час виготовлення тіста).

АУРЕЛІУС, маючи високу якість та відмінне здоров’я листя, є також дуже цікавим сортом для органічного вирощування.

АУРЕЛІУС – золотий рекордсмен по якості та врожайності

Точка зору борошномелів щодо АУРЕЛІУСУ

Майже 360 років стоїть Замарайнський млинна маленькій річці Іпф (Австрія). Могильна плитау церкві Сан Марієн документує про заснуваннямлина ще кілька століть тому. Уже понад 125 років, наразі у 5-му поколінні, родина Форстнер опікується долею Замарайнського млина. Розвиток сільськогосподарськоговиробництва і хороше географічне розташування млина Форстнерів на плодовитому платоТраун-Еннс дало змогу для розширення господарства від традиційної борошномельної справи до млина з торгівлею аграрною продукцією.

Завдяки хорошій та інтенсивній співпраці з місцевими фермерами млин Форстнерів став справжньою зв’язуючою ланкою між регіональнимсільським господарством й пекарнями, різнимикухнями та безпосередніми споживачами. ПанФранц Форстнер із позиції млинаря дав відпові-ді на кілька запитань щодо сорту АУРЕЛІУС.
Окрім високого загального виходу борошна,чи є ще інші переваги цього сорту?– Високий загальний вихід борошна – це, так би мовити, позитивний побічний ефект, адже найважливішими для нас є відмінні властивості тіста, які дає ця остиста пшениця! Ступінь еластичності в комбінації з опірністю тістадо розтягування дають змогу отримати чудові об’єми хлібобулочних виробів.
Чи отримували ви вже зворотній зв’язок стосовно цього сорту від інших галузей – фермерів, пекарів?
– Дуже важливою є стійкість до проростання, а з нею і точне число падіння, тобто стабільна амілограма. Окрім того, SAATBAU LINZ ін-вестує в розробку та селекцію екологічно стійких сортів, які зараз позиціонуються підбрендом KLIMAFIT. Сорт АУРЕЛІУС є пред-ставником лінійки KLIMAFIT.
Під брендом KLIMAFIT ми розуміємо:екологічну стабільність;
– надійність навіть за екстримальних умов ви-рощування;
– мінімізацію ризиків;
– максимальні показники врожайності навітьза складних погодних умов: (спека, посуха).