26.07.2021

Чому виробники Півдня України обирають селекцію SAATBAU PROBSTDORFER

Надійність, стабільність і висока продуктивність справедливо вважається візитною карткою селекції цієї компанії....

Селекція SAATBAU PROBSTDORFER - надійний інструмент успішного господарювання

Надійність, стабільність і висока продуктивність справедливо вважається візитною карткою селекції цієї компанії. І ці переваги стають очевидними не лише в умовах помірного середньоєвропейського клімату. Українські агровиробники, що працюють у зонах ризикованого землеробства, все більше відзначають високу стійкість сортів і гібридів компанії до несприятливих погодних чинників. Про те, як озимий ріпак і ячмінь SAATBAU PROBSTDORFER стали надійним інструментом успішного господарювання на Півдні України, розповідає керівник агрономічного департаменту ТОВ «СП „Південна Аграрно-Експортна Компанія”» Олег Ізидорович Сивак.

Як нішеву культуру в господарстві вирощують просо, бо цінова кон’юнктура досить непогана. Є досвід вирощування озимого гороху — і на наступний рік на нього мають досить серйозні плани — все залежатиме від урожайності цьогоріч. Також ТОВ СП «ПАЕК» має 400 га зрошуваного землеробства, де працюють п’ять дощувальних машин. Там, зазвичай, сіють той самий озимий ячмінь, пожнивне просо після нього. А цього року практично всі поливні площі засіяно кукурудзою, зокрема, селекції SAATBAU PROBSTDORFER — гібриди Міланно та Доброто.

Ячмінні красуні

І не тільки ріпаки SAATBAU PROBSTDORFER тішать господарство. Якнайкраще в складних кліматичних умовах себе показує й озимий ячмінь. Олег Сивак каже, що яскравим каталогам і запевненням у компанії не дуже довіряють, головне — це самим побачити, протестувати, ретельно перевірити в різних регіонах області. І та прибавка врожаю в порівнянні з іншими сортами, яку дають ячмені австрійської селекції, не лишає сумнівів у доцільності їх вирощування в умовах Півдня України.

У нас до двох тисяч гектарів ячменю посіяно насінням компанії SAATBAU PROBSTDORFER — це Ханнелоре і Марісса. Торік вони показали себе ну дуже, дуже добре, порівнюючи з іншими. Ханнелоре взагалі цікавий сорт — красунь просто. Спочатку ніхто не довіряв йому: за зовнішнім виглядом був не зовсім презентабельний. Та завдяки високій масі тисячі насінин, їх розміру та виповненості ми зібрали на круг до 6 т/га. Як порівняти з нашими сортами, де ми отримали 4,8–5,2 т/га, ця прибавка дуже й дуже доцільна.

І ще зазначу такий важливий момент. Землекористування компанії — в різних регіонах Миколаївської області. А кліматичні умови в масштабах області все одно відрізняються — і температура, і кількість опадів, і тип ґрунтів. А ці сорти озимого ячменю селекції SAATBAU PROBSTDORFER практично різниці в продуктивності не показують, хоча відстань між полями може сягати сотню кілометрів. Так що в умовах цього нашого суворого півдня Ханнелоре і Марісса просто чудово себе проявили.

Ріпакове місце під сонцем

ТОВ «СП „ПАЕК”» вважається однією з провідних агрокомпаній не лише Миколаївщини, а й усієї України. Тут дуже професійно та виважено підходять до вибору культур й технологій вирощування. Самі ґрунтово-кліматичні умови регіону до цього спонукають.

У нас такий південь біля моря, де посушливий клімат — це норма. То ж у структурі наших площ переважають такі культури, як озима пшениця, озимий ячмінь, озимий ріпак — адже в наших умовах саме з них можна отримати максимальну віддачу, — розповідає Олег Ізидорович. — Соняшник, звичайно, також вирощуємо, але тут рік на рік не припадає. Скажімо, ситуація минулого року показала: коли немає запасу вологи в ґрунті й випадає всього один дощ, цього недостатньо, щоб зібрати нормальний урожай. Але культура для нас цікава, ми пробуємо працювати з різними гібридами від провідних компаній, наприклад, цьогоріч взяли гібрид Хелесан СУ селекції SAATBAU PROBSTDORFER.

Зі середньостиглим гібридом Мемфіс і середньораннім Граф селекції SAATBAU PROBSTDORFER тут працюють не перший рік. І планують вирощувати на перспективу.

Ці гібриди показують хороші результати. У нашому південному регіоні ми бачимо те, що вони доволі добре пристосовані до засушливих умов. А самі знаєте, що таке Південь — опадів мало, температура в денні часи дуже висока… Але ці гібриди витримують. По хворобах ми теж не помічали, щоб із ними були якісь там проблеми. Хоча, звичайно, двічі за сезон працюємо фунгіцидами, за наявності шкідників проводимо інсектицидний захист.

Так що працюємо, нам подобається. І те, що в компанії з’явиться нове, будемо так само тестувати, порівнювати з іншими гібридами. І кращі виберемо.

Вибір, підтверджений полем

А щодо озимої пшениці, то не секрет, що за екстремальних умов вирощування чимало виробників віддають перевагу сортам вітчизняної селекції. Мовляв, іноземні сорти занадто ніжні, щоб їх наражати на небезпеку заморозків чи надміру високих температур і браку вологи. ТОВ СП «ПАЕК» працює, за словами керівника агрономічного департаменту Олега Ізидоровича, в умовах «суворого Півдня». Однак успішний досвід вирощування озимого ріпаку й озимого ячменю селекції SAATBAU PROBSTDORFER спонукає придивитися уважніше й до пшениці.

Є бажання також попрацювати із сортами озимої пшениці від компанії. Подивитися на них у різних погодних умовах, порівнюючи з іншими сортами. Я думаю, що завдяки якісній генетиці та відмінній стресостійкості й із пшеницею SAATBAU PROBSTDORFER має вийти непогано.

Варто зазначити, що селекціонери SAATBAU PROBSTDORFER цілеспрямовано відповідають на кліматичні виклики й запити агровиробників. Так, портфоліо компанії збагатилось брендом KLIMAFIT, який містить сорти й гібриди, що показують високу продуктивність навіть в екстремальних умовах вирощування, будь то посуха чи паводки. Вони мають потужну регенераційну здатність, генетично закріплений механізм нівелювання стресових ситуацій для рослин. До уваги аграріїв сорти озимої пшениці, марковані брендом KLIMAFIT: Актівус, Ауреліус, Балітус та Тацітус. Також під цим брендом відомі гібриди кукурудзи Амелло (ФАО 240), Норіко (ФАО 250) Альбірео (260), Касандро (ФАО 260), ФІЛМЕНО (ФАО 280).

Завдяки співпраці з ком­панією-дистриб’ютором «Креатив Агро Сервіс» господарство завжди може вчасно отримати найкращі насіннєві рішення від SAATBAU PROBSTDORFER, які дають належний результат, попри всі погодні виклики.

Правильний підбір гібридів, сортів у наших засушливих умовах дозволяє, певною мірою, знівелювати погодні негаразди — дефіцит опадів, температурний режим тощо — й отримувати в результаті добрі врожаї, — наголошує Олег Ізидорович. — Так що селекція SAATBAU PROBSTDORFER є дієвим інструментом у роботі нашої агрокомпанії. Ми бачимо в ній реальний потенціал — і бачимо за три роки співпраці за різних погодних умовах достойні результати, які нас радують. Навіть сторонні, проїжджаючи повз наші поля, цікавляться: що це за гібриди, що це за сорти, із селекцією якої компанії ви працюєте? Бо людям подобається.